Kursy językowe (3)W śrucie sojowej znajduje się kilka substancji szkodliwych. Należą do nich substancje hamujące proteolityczne działanie trypsyny, inhibitory wzrostu, saponiny oraz czynnik powodujący zwiększenie tarczycy. W celu zwiększenia wartości śruty sojowej podgrzewa się ją w odpowiednich aparatach dzięki czemu czynniki szkodliwe zostają zniszczone. Muszą być przy tym zachowane odpowiednie warunki, ponieważ zbyt niska temperatura nie niszczy substancji szkodliwych, a za wysoka może znacznie obniżyć wartość biologiczną białka. Wykazano doświadczalnie, że wartość pokarmowa prawidłowo preparowanej śruty sojowej jest znacznie wyższa aniżeli nie preparowanej. W poekstrakcyjnej śrucie lnianej, podobnie jak w nasionach, znajdują się pektyny, które podczas gotowania w wodzie tworzą śluz. Działa on dietetycznie, łagodząco i leczniczo przy różnych schorzeniach przewodu pokarmowego. W śrucie lnianej, zwłaszcza uzyskanej z nasion niedojrzałych, znajduje się glikozyd linamaryna, który pod wpływem enzymu linazy rozkłada się do trującego kwasu pruskiego; taka pasza jest szczególnie szkodliwa dla cieląt. Ogrzewanie przez 10 minut powoduje zniszczenie tego enzymu.